Zalaegerszegen rendezték meg az első Magyar Drón Világkupa Futamot

A ZalaZone tudományos és innovációs parkban megrendezett versenyen közel 60 pilóta vett részt.

A zalaegerszegi ZalaZone Járműipari tessztpályán rendezték meg szeptember 17. és 18. között az első Magyar Drón Világkupa Futamot (2022 F9U Drone Racing World Cup Hungary).

A közel 60 fős mezőnyben az élvonal pilótái vettek részt. A kormány szándéka, hogy a jövőben minden évben Magyarország helyszíne legyen egy világkupa futamnak.

Versenydrónok a 2022 F9U Drone Racing World Cup Hungary (Magyar Drón Világkupa Futam) bejelentő sajtótájékoztatóján a ZalaZone tudományos és innovációs parkban Zalaegerszegen 2022. szeptember 16-án. MTI/Máthé Zoltán

Az Európai Bizottság becslései szerint a pilóta nélküli légijárművekkel összegfüggő területeken két évtized múlva több mint 100 ezren dolgozhatnak a kontinensen. Az iparág közvetlen és áttételes hatásai elérik, vagy meghaladják majd a 10 milliárd eurót. A közútinál biztonságosabb, tisztább és gyorsabb közlekedési módoknak 2030-ig akár 340 millió felhasználójuk is lehet.

Magyarország az elsők között szeretne lenni a drónok alkalmazása, kutatása és gyártása területén. Ezért hozták létre szakmai közösségként tavaly a Magyarországi Drón Koalíciót, amelynek fő feladata a drón stratégia előkészítése.

(Címlapfotó: Versenydrónok az első Magyar Drón Világkupa Futamon a zalaegerszegi ZalaZone Járműipari Tesztpályán 2022. szeptember 18-án.  MTI/Illyés Tibor)