Már Toszkána szőlőiben is bevetették a drónos permetezést

Olaszországban egyre több gazda vág bele a drónok által nyújtott előnyök miatt a drónos permetezésbe ill. használják ki a multispkektrális drónok adatait a termés minőségének javításának érdekében.

Pár éve az olasz gazdák még szkeptikusak voltak a dróntechnológia szőlőültetvényeiken történő alkalmazásával kapcsolatban, és sokan még mindig a hagyományos módszereket részesítik előnyben.  Azonban egyre több gazda vág bele a drónok által nyújtott előnyök miatt a drónos permetezésbe ill. használják ki a multispkektrális drónok adatait a termés minőségének javításának érdekében.

Jelenleg több projekt is fut Olaszországban.

A Sigevi projektet a piemonti régió és a Torinói Egyetem finanszírozza. A projekt drónok segítségével ellenőrzi a termesztést, és célja az egészséges betakarítás kritikus akadályainak megelőzése.

Egy másik projektben Toszkánában, Chianti szőlőültetvényein drónokra szerelt RGB/multispektrális/termikus érzékelőket használtak a termés egészségének elemzésére és a szőlőültetvények stresszes vagy beteg területeinek azonosítására. A DroneBee, egy firenzei precíziós gazdálkodási vállalat a közelmúltban egyszerre két projekten is dolgozott.

  1. Chianti projekt: precíziós öntözőrendszer kiépítése. A Chianti projekt területe: 15 hektár.
  2. Bolgheri projekt: szelektív szüretelés a kiváló minőségű borok előállítása érdekében. Bolgeri projekt területe: 3 hektár

Az első projekt 2020 júliusában a Siena melletti nagy és jól ismert Chianti Classico borászatban, a második pedig 2020 szeptemberében egy bolgheri családi vállalkozás borászatában valósult meg. Mind Chianti, mind Bolgheri a két legfontosabb olasz szőlőtermő terület, amelyeket kiváló minőségű borok jellemeznek.

A Chianti-projekt

2020 júliusában a világhírű Chianti Classico pincészet ültetvényeit vizsgálta a DroneBee csapata. A projekt célja egy 15 hektárt lefedő öntözőrendszer kiépítése volt. A növények állapotát és vízstressz szintet egy multispektrális és egy hőkamerával felszerelt drónnal mérték fel a szakemberek. A begyűjtött adatokból fotogrammetriai programmal készítettek könnyen értelmezhető ortomozaikot, hőtérképet és reflexiós térképet. A térképekből ellenálló szint szerint három, míg a vízstressz szint szerint négy típusú zónát vázoltak fel, így láthatóvá vált, mely területeknek van nagyobb szükségük vízre, és melyek azok, amelyeket nem szabad túlöntözni.

Az eredmények alapján kiépített öntözőrendszer sokkal pontosabban működik, és jelentősen nagyobb termésátlagot biztosít, mint bármilyen hagyományos megoldással megtervezett rendszer.

A Bolgheri projekt

A kiemelkedő borairól ismert Bolgheriben egy családi szőlőültetvény felmérésében vettek részt a DroneBee szakemberei. A 2020 szeptemberében elkészített kutatás három hektáron vizsgált több mint 10 féle szőlőt. A projekt célja a szelektív szüretelés megkönnyítése és digitalizálása volt.

Az elemzéseknek köszönhetően a szüretelők okostelefonnal elérhető térkép alkalmazások segítségével pontosan ismerték a jó minőségű szőlők helyét, így a magasabb cukortartalmú gyümölcsöket külön tudták választani. A projekt során a szakemberek egy innovatív algoritmust használtak a szőlő lombkorona geometriájának (sűrűség, magasság, vastagság, térfogat) felmérésére, ami a peszticid-dózis értékelések során rendkívül hasznosnak bizonyult.

A kiemelkedő minőségű szőlőből értékesebb, finomabb bor készült, nem veszett el a pár tökéletes tőkében rejlő íz a többi, átlagos gyümölcs között.

E két projekt során különböző adatelemzéseket alkalmaztak különböző problémák megoldására, amelyek megmutatták a drónok precíziós mezőgazdaságban való felhasználásában rejlő lehetőségeket. Az innovatív borászatok pozitív környezeti hatást gyakorolhatnak a jobb minőségű borok előállítására az erőforrások optimális felhasználásával.

Az innovatív dróntechnológia, amely számos lehetőséget és előnyt rejt (pénzmegtakarítás, jobb termékminőség, megnövekedett hozam), elérhető a gazdálkodóknak a TGT Drón csapatánál.