A Rajna-völgyében a szőlősgazdák drónokkal permeteznek

Különösen a meredek lejtőkön jelent nagy könnyebbséget a szőlősgazdák számára a drónnal végzett növényvédelem.

A bühl-i borászok azt remélik, hogy a permeteződrónok használata megkönnyíti majd a munkájukat. Elsősorban a meredek lejtőkön kívánják használni őket.

Halk zúgás tölti be a levegőt, majd a nagy drón lassan felszáll, és egyenesen a szőlősorok fölött kezd el repülni. Hirtelen a zúgó repülő tárgy finom permetet bocsát ki, amely közvetlenül a tőkékre telepszik. Axel Bauer érdeklődve figyeli a permeteződrónt, amelynek hat elektromos meghajtású rotorja van.

„Ez egy szuper dolog. Rengeteg munkát és mindenekelőtt sok költséget spórol meg nekünk a növényvédelemmel kapcsolatban a meredek lejtőimen”

– mondja a szőlőültetvény borásza.

Kollégája, Mike Lebert a Neuweierben található Nägelsförst szőlőültetvényről és Dieter Huber Altschweierből szintén le van nyűgözve a teljesítménytől és a repülő eszköz használata által nyújtott domborzati perspektíváktól.

„Ez a drón 30 000 euróba kerül, akár 40 kilogrammot is elbír, és ha minden simán megy, óránként akár két hektár szőlőt is meg tud dolgozni” – mondja Jan Schmidt, aki a drónt irányítja.

Már elég tapasztalata van ezzel a működő drónnal, amelyet 2018-ban szerzett be. Különösen a bioszektorban tevékenykedő szőlősgazdák mutatnak nagy érdeklődést.

A bühl-i borászok meg vannak győződve. „Az előnyök nyilvánvalóak. A meredek lejtőkön való munka nemcsak nagyon időigényes, hanem veszélyes is” – mutat rá Axel Bauer. A nagymértékben javuló munkabiztonság mellett a gyors és mindenekelőtt a nehéz időjárási körülmények közötti célzott alkalmazás például a borászok kezére játszik. „Egy kiadós esőzés után egy ideig nem is gondolhatunk arra, hogy a szőlőbe hajtsunk” – teszi hozzá Mike Lebert a Nägelsförst borászatból.

A szélsőséges időjárási jelenségek elszaporodása miatt a borászoknak gyorsan kell reagálniuk, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket a szőlő védelmére. „A reakcióidő lerövidül a gyors hozzáférés révén, különösen nedves körülmények között, és a növényvédő szerekre fordított összes kiadás jelentősen lecsökken ezzel a módszerrel.” Axel Bauer a környezet és a kiadások szempontjából is jelentős előnyöket lát.

Minden egyes szőlőparcella, amely felett a drón átrepül, rögzítésre kerül, és az adatokat a felhőben tárolják. Ezután a következő művelet automatikusan működik.

„Természetesen összegyűjtöttük és dokumentáltuk a Mosel és a Rheingau régióban szerzett tapasztalatainkat” – mondja Jan Schmidt. A meredek lejtőkön a növényvédelem 80 százalékkal kisebb ráfordítása olyan számadat, amely elégedett kifejezéseket vált ki a szőlősgazdákból, amikor a drónt működés közben bemutatják.

Mindazonáltal vannak kritikus kérdések is, például a növényvédelem pontos alkalmazásával kapcsolatban. „Megtanultuk, hogy a növényvédelem a leghatékonyabban a levelek alján hat” – mondja egy szőlősgazda a felülről történő permetezésről. Jan Schmidt azonnal megmutatja, hogyan működik, és hagyja, hogy a drón a szőlősor felett lebegjen.

A közvetlenül lefelé irányuló légáramlatban a szőlőágak és a levelek folyamatosan mozognak, így a permetlé mindenhol eléri a növényt.

„A szőlő leveleit átfogóan éri az örvény. Erről vannak tanulmányok.  Az egyetlen dolog, amit a drónnal nem tudunk elvégezni, az a szőlő célzott kezelése” – mondja a szolgáltató, utalva a szüret ideje felé a botritiszes rothadásgomba elleni utolsó kezelésre. Ez azonban évente csak egyszeri alkalmazást jelent, ha egyáltalán kell.

Az innovatív dróntechnológia, amely számos lehetőséget és előnyt rejt (pénzmegtakarítás, jobb termékminőség, megnövekedett hozam), elérhető a gazdálkodóknak a TGT Drón csapatánál.