Mezőgazdaság

Multispektrális felmérés

A drónnal felvett Multispektrális képek elemzésével rengeteg információhoz juthatunk a növényállományról. Képet kaphatunk a víz- és tápanyagellátottságról, a gyomnövényekről és a betegségekről.

Mi az a „Multispektrális”?

A felméréshez használt, kimondottan professzionális mezőgazdasági felhasználásra készült drónon 6 db kamera van:

  • a látható fény (RGB),
  • a vörös (RED),
  • a zöld (GREEN),
  • a kék (BLUE),
  • a vörös szélső (RED EDGE),
  • és a közel infravörös (NIR).

A növények különböző állapotban másképpen verik vissza a fény egyes tartományait.Az egyes tartományok vizsgálatával más eredményre jutunk, ha a növény egészséges vagy beteg, stresszes vagy, ha kevés a tápanyag.

 

Mik azok az „indexek”?

Az NDVI a leginkább elterjedt index a több tucat elérhető közül. Az szabad szemmel is látható, hogy minél barnább (vörösebb) a növény, tehát minél több vörös színt ver vissza, annál kevésbé egészséges. De a kamerák azt is mérik, hogy mennyit ver vissza a növény a közel infravörös tartományban. Ezekből az értékekből lehet kiszámolni az NDVI indexet. Minél nagyobb az NVDI index, annál egészségesebb a növény.

Az indexek használatával többek között az állomány stresszállapotát, fejlettségét, klorofiltartalmát, vitalitását, foszfor, illetve nitrogén tartalmát mérhetjük. A vizsgálatok eredményeképpen készíthetünk differenciált és centiméter pontos vetési, vagy tápanyag kijuttatási tervet, de készülhet pontos gyomirtási terv is.

 

Mire használhatjuk az NDVI-értékeket?

Ahogy a vegetációs időszakban fejlődik a növényállományunk, úgy változik a NDVI értéke is. A mutatót elsősorban a fejlődés nyomon követésére ajánlatos használni, valamint kiválóan alkalmas a táblán belüli homogenitás ellenőrzésre és a problémás, ritkább területek beazonosítására. Ezenkívül használható azonos növénykultúrák fejlettségének összehasonlítására is. Segítségével könnyebben azonosíthatjuk a problémás részeket, de a probléma okára nem ad magyarázatot. Az okok felderítésére további helyszíni szemrevételezések és helyi viszonyok ismerete szükséges (vadkár, belvíz, betegség…).

 

Példánkban egy legelőt mértünk fel. Az első fotón felismerhető, hogy hol kopott ki a fű, de egyéb probléma nem azonosítható. A második képen az NDVI index látható, amely segít azoknak a területeknek a beazonosításában, ahova több tápanyagot szükségek kijuttatni.

A magas növények esetében nem feltétlenül látható szabadszemmel, hogy melyik területen van probléma, mivel az eltérés kezdetben nagyon kicsi. Az NDVI index egy későbbi nagyobb bajt is előre jelezhet.

Az NDVI indexhez hasonlóan létezik, amely a nitrogéntartalmat, a klorofil tartalmat mutatja, de kimutatható a vas tartalom is. Alkalmazzák a növények nedvesség stressz indexét és a talaj felszíni vízindexét is.

 

Mit nyújt a Multispektrális felmérés a gazdának?

  • A tábláról készült centiméter pontos térképet;
  • A legelterjedtebb vegetációs indexeket, valamit, amit a gazda növényorvosa kér;
  • Növényorvosi szakvéleményt a növényállomány állapotáról;
  • Differenciált, szintén centiméter pontos tápanyagkijuttatási térképet.