Hol engedélyezettek a drónok, és milyen szankciókat alkalmazhatnak?

Világszerte szigorú törvények vannak érvényben.

Egyre több nyaraló visz magával drónt az utazásra – itt vannak hol engedélyezettek és milyen szabályok vonatkoznak.

A drónok manapság már nem csak a profi fotósok poggyászában találhatók. Egyre több nyaraló vásárolja a repülő kamerákat, hogy rendkívüli pillanatfelvételeket és videókat gyűjthessen a nyaralás során. De nem mindenhol engedik, hogy a drónja repüljön – egyes országokban a repüléseket súlyos büntetéssel is sújtják.

Bárki készíthet unalmas állóképeket látnivalókról és strandokról – manapság sokkal népszerűbbek a légi felvételek. Kisebb drónok már elérhető áron kaphatók. Ennek eredményeképpen egyre több helyen láthatunk pilóta nélküli quadrocoptereket az égen.

Bár bárki vásárolhat drónt, nem mindenki repülhet vele mindenhová.

Minden országnak sajátos törvényei és szabályai vannak. A szabályok be nem tartása elkobzással, pénzbírsággal és akár börtönbüntetéssel is járhat.

Annak érdekében, hogy ez ne történjen meg Önnel, itt egy áttekintés a dróntulajdonosok tennivalóiról és tilalmairól.

Világszerte szigorú törvények vonatkoznak a drónokra

Természetesen a legnépszerűbbek a légifelvételek, amelyeken egzotikus országok nevezetességei, híres épületei vagy gyönyörű öblei láthatók. De vigyázat: sok nyaralóhelyen tilos a drónok használata – különösen a beépített kamerával felszerelteké. A kínai „DJI” technológiai vállalat, amely többek között drónokat kínál, közzétette azoknak az országoknak a listáját, ahol az eszközöket betiltották vagy csak korlátozottan használhatják.

Kanada például szigorú szabályokat követ a quadrocopterek tekintetében. 2018-ban egy kanadai szenvedte el a következményeket, amikor engedély nélkül hagyta repülni drónját a Banff Nemzeti Parkban. A park látogatói panaszkodtak a park személyzetének a repülő tárgyra a „CBC News” szerint. Bár a tulajdonos kisebb figyelmeztetésre számított, állítólag még bíróságra is kellett mennie. A drónok illegális reptetését akár 25 000 dollárral (kb. 21 400 euró) is büntethetik. A kanadai végül „csak” 500 dollár (közel 430 euró) pénzbüntetést kapott, miután állítólag bűnösnek vallotta magát.

Rosszabbul is járhatott volna például egy Thaiföldön végzett, nem regisztrált drónrepüléssel. A tulajdonosoknak két űrlapot kell kitölteniük, és útlevelük másolatával együtt elküldeniük a „Thaiföldi Polgári Légiközlekedési Hatóság” szervezetnek, mielőtt útnak indulnának. Az eljárás (további háttérellenőrzésekkel együtt) akár két hónapig is eltarthat. Ha végül megkapja az engedélyt, akkor is fel kell keresnie a Nemzeti Műsorszolgáltatási és Távközlési Bizottság bangkoki irodáját – ellenkező esetben akár öt év börtönbüntetésre és 25 000 euróig terjedő pénzbírságra is számíthat drónnal való repülésért. Ezenkívül számos szabály is érvényes – a szabályok be nem tartása büntetést vonhat maga után az engedély megszerzése ellenére is.

Hol engedélyezett a drónok használata a német légtérben?

2017. április 6-án lépett hatályba a Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúraügyi Minisztérium rendelete, amely azóta egyértelműen szabályozza a drónok használatát. Ez később tovább bővült a kötelező jelölésre és a tudás igazolásának kötelezettségére vonatkozó szabályokkal. Ezek a legfontosabb alapelvek:

 • A drónok biztosítási kötelezettség alá tartoznak. A szokásos felelősségbiztosítás a legtöbb esetben nem elegendő; a dróntulajdonosoknak kiegészítő biztosítást kell kötniük.
 • A 250 grammnál nagyobb felszálló tömegű drónokat olvashatóan és tűzállóan (a tulajdonos címével) kell megjelölni.
 • A két kilogrammnál nehezebb drónokat csak 16 éves kortól szabad vezetni. Ezen túlmenően ezekhez a modellekhez drónengedélyre van szükség.
 • A maximális repülési magasság 100 méter a föld felett, kivéve a kijelölt modellrepülőhelyeken.
 • A drónoknak mindig el kell kerülniük más légi járműveket
 • A kamerával felszerelt drónokra vonatkozó szabályok

Németországban nem mindenhol engedélyezett a drónrepülés. Gyakran extra szabályok vonatkoznak, különösen a kamerával felszerelt repülő tárgyakra.

Legalább 100 méteres biztonsági távolságot kell tartani a balesetek helyszíneitől, a katasztrófa sújtotta területektől, a biztonsági feladatokat ellátó hatóságok és szervezetek által használt területektől, a katonai létesítményektől és szervezetektől, a német fegyveres erők mozgó létesítményeitől és csapataitól, az emberek tömegeitől, a szövetségi főutaktól és a szövetségi vízi utaktól, a vasúti létesítményektől, a kórházaktól, az ipari létesítményektől, a büntetés-végrehajtási létesítményektől, az intézkedések végrehajtására szolgáló létesítményektől, a katonai létesítményektől és szervezetektől, valamint az energiatermelő és -elosztó létesítményektől.

Továbbá: 

 • A természetvédelmi területek felett nem engedélyezett a repülés.
 • A drónok nem szállhatnak fel a repülőterek 1,5 kilométeres körzetében.
 • Éjszakai repülés csak kivételes engedéllyel engedélyezett.
 • Az öt kilogrammnál nagyobb felszállósúlyú drónokhoz külön engedély szükséges.
 • Az ellenőrzési zónákban az 50 méteres repülési magasságot nem szabad túllépni.
 • A drónnak látótávolságon belül kell repülnie. Ha a drón 250 gramm felszállótömeg alatt marad, nem haladhatja meg az 50 méteres repülési magasságot, és legalább egy másik személy látótávolságán belül kell repülnie, aki figyelmeztetheti a pilótát.
 • A drón csak akkor repülhet lakóingatlanok felett, ha felszálló tömege nem haladja meg a 250 grammot, nincs kamerája, és nem fogadja és nem rögzíti az optikai és akusztikus rádiójeleket. Egyébként engedélyköteles.

Általánosságban elmondható, hogy mielőtt külföldre utazik, mindig tájékozódjon arról, hogy ott milyen előírások vonatkoznak a drónokra, és hogy szükséges-e engedély. Néha kiderülhet, hogy egyáltalán nincs értelme bepakolni a drónt.