Dróntilalom az Északi-tenger felett

Sylt szigorítja a népszerű strand etikett szabályait.

A Sylt népszerű partszakaszán most a mallorcaihoz hasonló etikettszabályokat vezetnek be.

A Sylt szigetén fekvő kis település, Kampen szigete a tehetősek üdülőhelye, most a helyi önkormányzat szigorította a strandolás illemszabályait.

Sylt, Strand, Kampen, Strandszékek, Északi-Tenger

A 2022-es évben a strandon olyan visszaélések történtek, mint a vandalizmus, a partikról származó szennyezés és a drónok használata – derül ki a szigorításáról szóló javaslatból.

A jövőben tilos lesz a strandon táborozni, hangosan bulizni, zenét hallgatni, koldulni és nagy mennyiségben alkoholt fogyasztani. Emellett drónok sem repülhetnek.

„A közigazgatási szabálysértés 1000 euróig terjedő pénzbírsággal sújtható” – olvasható a vonatkozó jogszabályban.

Kampen a Sylt legelőkelőbb tengerparti üdülőhelyének számít. Tavaly nyáron a punkok megszállták a szigetet a Németország-szerte kilenc eurós jegyet kínáló akció kapcsán. A városháza előtti parkban táboroztak le – ez nyugtalanságot okozott az üdülőszigeten.

Sylt szigetén már régóta további tilalmak vannak érvényben, amelyek a szigetet nem ismerők számára gyakran bizarrnak tűnnek. Például Sylt szigetén tilos homokvárat építeni a tengerparton. A szabályzat kimondja: „A strand területén szándékosan vagy gondatlanságból homokvárat építeni vagy gödröt ásni közigazgatási szabálysértésnek minősül.”

A tilalomnak komoly háttere van: a strandok és a homok védelméről van szó. A partvédelemnek ugyanis az a célja, hogy a szél és a víz ne hordja el a homokot, és ezáltal ne csökkenjen a sziget mérete.

Tilos továbbá a strandon lovagolni, valamint „a sylt-i önkormányzat írásos engedélye nélkül” tüzet gyújtani, grillezni. A tűzijáték is tilos, továbbá tilos a hangszerek vagy hangátviteli eszközök használata oly módon, hogy az a strand többi használójának nyugalmát és békéjét zavarja.