Portóban drónok olajjal permetezik a sirályok tojásait

Portugáliában íigyekeznek elriasztani őket a szaporodástól.

A Porto Metropolitan Area (AMP) bejelentette, hogy 4 pillérből álló akciótervvel igyekszik csökkenteni a sirályok jelenlétét a közterületein.

Az egyik ilyen pillér a drónok használata a nehezen hozzáférhető madárfészkek felderítésére, amelyeket olajjal permeteznek majd le, hogy megakadályozzák az embriók kikelését.

Ezt a módszert a franciaországi Nizzában alkalmazott hasonló intézkedés ihlette, amelynek során étolajat vagy paraffint használtak, hogy a tojás héján olyan réteget hozzanak létre, amely megakadályozza a tojás belseje és külseje közötti gázcserét.

A tisztviselők szerint a technikai módszer előnye egyrészt az, hogy nagyobb biztonságot nyújt az alkalmazottaknak, akiknek általában fel kell mászniuk, hogy kézzel távolítsák el a tojásokat a fészkekből. Másrészt, ha a tojásokat eltávolítják vagy összetörik, a madarak újakat raknak pótlásként.

A fészekellenőrzési programra a sárgalábú sirály (Larus michahelis) költési időszakában kerül sor, amely fajról úgy vélik, hogy Portóban túlszaporodott, és ennek következtében zavaró és környezeti zavart okoz. A költési időszak április eleje és június eleje között zajlik.

A városban emellett bírságokat is kiszabnak azokra az emberekre, akik sirályokat etetnek.