Kutatják a drónok használatát az állatmegfigyelésben

Gyűjtik a tapasztalatokat, hogy az állatok hogyan reagálnak a repülő eszközökre.

A vadon élő állatok megfigyelésére a kutatók és az állatvédők egyre gyakrabban használnak drónokat. Arról azonban egyelőre keveset tudni, hogy az állatok hogyan reagálnak a repülő eszközökre, és vannak-e negatív következményei. A bécsi Vetmeduni kutatói átnézték a keselyűk drónokkal történő megfigyelésével kapcsolatos tudományos szakirodalmat, de alig találtak adatokat a hosszú távú zavaró hatásokról. Ezért a Bird Conservation International című szakfolyóiratban a drónok használatának visszafogottsága mellett érvelnek.

A keselyűk a legveszélyeztetettebb madárfajok közé tartoznak, és fontos szerepet játszanak az ökoszisztémákban. A tudósok egyre gyakrabban használnak drónokat a ragadozó madarak tanulmányozására.

A repülő eszközök ugyanis csökkentik a személyzet idejét, költségeit és egészségügyi kockázatait, amikor például a fákon vagy sziklafalakon lévő fészkeket kell ellenőrizni.

Emellett „a vadon élő állatok zavarásának csökkentése a fő érv a modern megfigyelési és fényképezési technikák alkalmazása mellett” – írják tanulmányukban a bécsi Állatorvosi Egyetem Konrad Lorenz Intézet összehasonlító viselkedéskutató intézetének Richard Zink által vezetett kutatói.

Mivel azonban a lehetséges hosszú távú zavaró hatásokra vonatkozó adatok hiányoznak, a tudósok az elővigyázatosság elve és a drónok megfontolt használata mellett érvelnek. „A fajspecifikus ajánlások betartásával a drónok lehetséges negatív hatásai korlátozhatók, és a természetvédelmi kezelés szempontjából maximálisan kihasználhatók. Különösen a keselyűk egészségére és szaporodási sikerére gyakorolt fiziológiai és hosszú távú hatásokat kell figyelembe venni” – mondta Zink a közleményben.

Általánosságban a kutatók azt tanácsolják, hogy a legveszélyeztetettebb költési fázisokban, valamint rossz időjárás esetén, illetve amikor a fiókák potenciális ragadozói a közelben vannak, ne használjanak rendszeresen drónokat fészekellenőrzésre.

„Nem a pilóta nélküli légi járművek használatának betiltására szólítunk fel a keselyűkutatók számára, de kifejezetten a körülmények alapos vizsgálatát és a hatások gondos dokumentálását szorgalmazzuk” – mondta Zink.