Bemutatjuk a drónok Szilícium-völgyét

Az Egyesült Államok első kereskedelmi parkját teljes egészében a drónok repülésének szentelték. 

Észak-Dakota, amelyet a vállalkozók leginkább a fracking-iparáról és a mezőgazdasági területekről ismernek, most a repülő drónok mekkájaként pozícionálja magát, mind a kis, mind a nagyméretű drónok számára.

Az állam északkeleti részén, Grand Forks városától mindössze 20 percre található egy üzleti park, amelynek egyetlen célja a pilóta nélküli repülőgép-rendszerek kutatása és tesztelése. Ez a Grand Sky Drone Park az első kereskedelmi ipari park, amelyet a drónok számára hoztak létre.

A Grand Sky a Grand Forks-i légibázis 217 hektáros területén található, amely már önmagában is a pilóta nélküli repülési rendszerek egyik fő csomópontja. Az 1,2 millió négyzetméteres létesítmény négy hangárt és több épületet foglal magában. A létesítmény az FAA kijelölt tesztelési helyszíne is; Észak-Dakota változatos éghajlata és viszonylag tiszta légtere vonzóvá teszi a drónok tesztelésére.

A Peace Garden State mintegy 34 millió dollárt költött az UAV programok, kutatások és vállalkozások támogatására az egész államban – a New York Times még Észak-Dakotát is a „drónok Szilícium-völgyének” nevezte. Az alap nagy része a Grand Sky ipari park fejlesztésére megy, amelynek építése 2015-ben kezdődött.

A Grand Sky repülési park az UAV-ipar katonai és polgári felhasználására egyaránt összpontosít. A kereskedelmi oldalon a technológiai park az infrastruktúrára, például szélturbinák lapátjainak, csővezetékeknek, farmoknak és hidaknak az ellenőrzésére összpontosító drónvállalkozásokra számít.

Grand Forks pedig ideális helyszín a drónok „kaptárának”. Amellett, hogy a park a légibázis szomszédságában van, a park hozzáférhet az Észak-Dakotai Egyetemről származó tudáshoz is, amely a pilóta nélküli repülés tanulmányozásának egyik vezető iskolája, és amely rendelkezik egy olyan szakirányú képzéssel, amely a drónok repülésének megtanulásával foglalkozik.

Az 1954-ben alapított Grand Forks bázison eredetileg hidegháborús fegyvereket és repülőgépeket, például atombombákkal megrakott B-52-es bombázókat tároltak. Most már csak távirányítású repülőgépekkel repülnek. A bázis 2013-ban vált teljesen drónos bázissá, és ma már megszokott látvány, ha a hatalmas, szénszürke Global Hawk megfigyelő drónt, Reaper drónokat vagy kisebb Predator drónokat látnak repülni a bázisra és onnan.