Diópermetezés

(Dióburok-fúrólégy ellen)

A dióburok-fúrólégy a fák felső koronaszintjén él, ahova a hagyományos eszközök nem tudják kijuttatni a permetlevet, erre kiváló megoldást nyújt a légi, drónos kijuttatás.

A magyarországi dióültetvényeken jelentős károkat okoz a nyugati dióburok-fúrólégy, az invazív kártevő által okozott pusztítás az ország minden részén jelen van.

A kártevő nyár közepén, a még zöldszínű dió termésburkára rakja a tojásait, egy nőstény akár 400 tojást is lerakhat. A termésfelületen – a zöldburkon – ekkor még csak apró, fekete pontok, szúrásnyomok figyelhetők meg. A tojásból kifejlődő lárvák a külső zöldburok húsából táplálkoznak, ezért a burok elnyálkásodik, elfolyósodik, később megbarnul, megfeketedik. A termésburok rátapad a dió kemény héjára, megpenészedik, vagy idő előtt lehull a fáról, így a termés fogyasztásra alkalmatlanná válik.

A dióburok-fúrólégy a magas diófáknak azon a részén jelenik meg legelőször, amelyet a nap leghamarabb felmelegít, ez a korona felső szintjének déli kitettségű oldala.

A kártevő ellen ezért csak a megfelelő technikájú permetezés hatékony. A dióburok-fúrólégy a fák felső koronaszintjén él, ahova a hagyományos eszközök nem tudják kijuttatni a permetlevet, erre kiváló megoldást nyújt a légi, drónos kijuttatás.

Egy 2020-2021-ben végzett kísérlet eredménye megerősítette, hogy a drónos permetezés esetében a kezelések után csökkent a fogási szám. Míg a dróntechnológiánál a fa teljes magasságában, addig a földről kivitelezhető növényvédelemmel csak a fa alsóbb részein volt kielégítő a kezelés.

 

 

Engedélyezték a diófát védő drónnal szórható permetezőszerre

Elérhető az első növényvédő szer hazánkban, amely már kijuttatható pilóta nélküli légi járművel:

az acetamiprid hatóanyagú, Mospilan 20 SG rovarölő szer esetében történt meg az engedély kiterjesztése.

A készítmény cseresznyében, meggyben és dióban alkalmazható drónnal történő permetezéssel, mellyel a termesztők a cseresznyelégy és a nyugati dióburok-fúrólégy ellen védekezhetnek.

A Mospilan 20 SG rovarölő szer a Combi-protec csalétek és rovarölő szer, hatásjavító segédanyaggal kombinációban permetezhető ki.

Az engedélyezett szer megléte mellett természetesen kiemelten fontos az egyéb munkavédelmi előírások szigorú betartása. A pilóta nélküli légi jármű maximum 2 méteres magasságban repülhet a kultúra felett. A drón legnagyobb megengedett repülési sebessége 15 km/h. A permetezés során továbbá biztosítani kell azt is, hogy a kezelendő kultúrára kerülő permetlé cseppek 50%-os térfogat szerinti átmérője legalább 200 µm legyen. A kezelt területtől tartandó védőtávolság 20 méter.

A munka megkezdése előtt a kezelt terület és a hozzá tartozó védősáv szélén a következő felirattal ellátott, figyelmeztető táblákat kell elhelyezni: „Pilóta nélküli légi járműves (drónos) permetezés folyik ezen a területen, belépni a területre veszélyes és tilos!”.

A Nébih felhívja a növényvédelmi szakirányítók, a növényvédő szert felhasználók és kijuttatók figyelmét,
hogy a készítmény forgalmi kategória besorolása – a hatóanyagra vonatkozó harmonizált osztályozás figyelembevételével – megváltozik az alábbiak szerint:

Légi kijuttatás esetén: I.
Földi kijuttatás esetén:
2 g, 3 g, 4 g, 5 g, 10 g, 25 g, 50 g, 100 g, 120 g-os kiszerelések esetén: II.
200 g, 1 kg, 1,5 kg, 5 kg-os kiszerelések esetén: I.
 
Kapcsolódó jogszabály: 
A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V.6.) FVM-GKM-KvVM rendelet