Brit kísérleti farm bizonyított – programozott traktorok, drónok és a mezőgazdaság jövője

A magtól az aratásig, a Hands Free Hectare árpaföldje emberi beavatkozás nélkül terem.

A gazdaságok hosszú ideje támaszkodnak olyan dolgokra, amelyek emberi beavatkozás nélkül működnek – a méhek beporozzák, a férgek átforgatják a talajt, a katicabogarak megeszik a levéltetveket -, hogy a termés a megfelelő módon nőjön.

Most egy brit kutatócsoport megpróbálja ezt a kéz nélküli gondolkodást high-tech irányba terelni. 2017-ben az angliai Edgmondban található Harper Adams Egyetem tudósai egy kísérleti farmot indítottak el Hands Free Hectare néven, hogy megpróbálják a gazdálkodás teljes folyamatát – a vetéstől és a trágyázástól a mintavételig és a betakarításig – teljesen automatikussá tenni. A projekt során öt tonna robotok által termesztett tavaszi árpával takarítottak be.

„Úgy gondoljuk, hogy a legjobb megoldás az, ha a jövőben a gazdálkodók kisebb, autonóm járművekből álló flottákat kezelnek majd. „Ezek képesek lesznek kimenni és dolgozni a földeken, lehetővé téve a gazdák számára, hogy hatékonyabban és gazdaságosabban használják ki az idejüket ahelyett, hogy fel-alá kelljen hajtaniuk a földeken”– magyarázták a kutatók.

Jelenleg a mezőgazdasági gépek – nagyon nagyok, nagyon nehezek, nagyon drágák – sok területet tudnak gyorsan bejárni, de nem túl nagy pontossággal. Például a műtrágyát egész gazdaságokban szórják ki, függetlenül a különböző növények eltérő igényeitől.

„Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettek a mezőgazdaság precízebbé tételére, de az általunk használt nagyobb gépek nem kompatibilisek ezzel a munkamódszerrel. Ráadásul olyan nehezek, hogy károsítják a gazdák talaját” – mondta Jonathan Gill kutató a Live Science-nek.

Gill és kollégái tehát kisebb gépeket fogtak munkára: egy traktort, egy kombájnt és egy betakarítógépet, amelyeket úgy szereltek fel, hogy GPS segítségével egy programozott útvonalat kövessenek. Drónokat is használtak, hogy gyűjtsenek mintákat. Összesen kevesebb mint 200 000 fontot költöttek a berendezésekre, és nyílt forráskódú technológiát, valamint egy drón robotpilótáját használták a navigációs rendszerükhöz.

A csapat gyorsan figyelmeztet, hogy nem akarják a gazdákat munkanélkülivé tenni. Elmondásuk szerint a traktor vezetése helyett a gazda egy flottát fog irányítani, és figyelemmel kíséri és elemzi a terményeit. Ami a hektárt illeti, az árpa következő állomása egy sörfőzde lesz. Az nem lesz teljesen automatizált. Legalábbis még nem.