A vadon élő állatok számlálásakor a drónok pontosabbak, mint az emberek

De honnan tudjuk, hogy a drónok pontos adatokat szolgáltatnak-e? Kacsaszámlálás segített a válaszban.

A technológia megváltoztathatja a természetvédelmi helyzetet, de meg kell vizsgálni a vadon élő állatokra gyakorolt hatását.

Az ökológusok egyre gyakrabban használnak drónokat adatgyűjtésre. A tudósok eddig csak távolról irányított repülőgépeket használtak a törékeny sarki mohák egészségének vizsgálatára, a leopárdfókák tömegének mérésére és előrejelzésére. De mára a drónokat a vadon élő állatok populációjának megfigyelésében is technológiai váltóként emlegetik.

De honnan tudjuk, hogy a drónok pontos adatokat szolgáltatnak-e? És ami talán még ennél is fontosabb, hogyan hasonlíthatók össze az adatok a hagyományos földi módszerrel gyűjtött adatokkal?

E kérdések megválaszolására hozták létre a #EpicDuckChallenge nevű kihívást, amelynek keretében több ezer műanyag kacsamásolatot helyeztek ki egy adelaide-i strandon, majd különböző módszereket teszteltek az összeszámlálásukra.

Az eredményekről a Methods in Ecology and Evolution című folyóiratban számoltak be, eszerint a drónok valóban pontos adatokat szolgáltatnak a vadon élő állatok populációjáról – még pontosabbakat is, mint a régimódi módon gyűjtött adatok.

A kísérlet során optimális kilátóhelyről és ideális időjárási körülmények között tapasztalt vadmegfigyelők a földről, távcsövek segítségével egymástól függetlenül megszámolták a kolóniákat. Ezzel egyidejűleg egy drón különböző magasságokból fényképeket készített az egyes kolóniákról. A tudósok ezután ezeket a képeket használták fel arra, hogy összeszámolják az általuk látott állatokat.

A drón által készített felvételeken a madarak megszámlálása pontosabb volt, mint a földi vadmegfigyelők által készítetteké. A drónos megközelítés precízebb volt – a drónok által végzett számlálás következetesen közelebb állt a valódi egyedszámhoz.

Az eredmények közötti különbség nem volt triviális.

A drónokból származó adatok 43-96 százalékkal pontosabbak voltak, mint a földi számlálások.

Az eltérés annak köszönhető, hogy az egyes madarakat hány pixel képviseli, ami viszont összefügg a drón repülési magasságával és a kamera felbontásával.

drónok különösen jól teljesítenek a gyalogosan nehezen megközelíthető helyszínek felmérésénél. További kísérletek hasznosak annak felmérésére, hogy a drónok képesek-e felmérni a rejtőzködő és az összetett élőhelyeken élő állatokat.

A világ gyorsan változik, aminek számos negatív következménye van a vadon élő állatokra nézve. Az olyan technológiák, mint a drónok, segíthetnek a tudósoknak elég gyorsan adatokat gyűjteni ahhoz, hogy időben értékelni lehessen e változások következményeit.